Beluga Mercimeği
Kaynağına Nil nehri, Dicle nehri ve Fırat bölgesinde M.Ö. 6.000 yıllarında rastlanan Beluga mercimeği, adını görünüşünün benzerliği nedeniyle Beluga havyarından alıyor. Mercimek ailesinin en küçük ferdi olan Beluga mercimeği, piştikten sonra parlaklaşan kabuğuyla, özellikle çorba ve salatalarda ve meze olarak sofralarda kullanılmak için çok uygundur.
Kaynağına Nil nehri, Dicle nehri ve Fırat bölgesinde M.Ö. 6.000 yıllarında rastlanan Beluga mercimeği, adını görünüşünün benzerliği nedeniyle Beluga havyarından alıyor. Mercimek ailesinin en küçük ferdi olan Beluga mercimeği, piştikten sonra parlaklaşan kabuğuyla, özellikle çorba ve salatalarda ve meze olarak sofralarda kullanılmak için çok uygundur.
Benzerleri
olan kırmızı ve yeşil mercimeğin aksine 15 dakika gibi kısa bir sürede
pişebiliyor. 120 gram kadar alındığında bir insanın günlük lif oranını
rahatlıkla karşılayabiliyor. Ayrıca Antioksidan özelliği sayesinde de sağlığa
son derece yararlı. Diğer mercimek türlerinde olan vitaminlerin çok daha
fazlasının Beluga Siyah Mercimekte var.
Düşük yağ oranı nedeniyle
kolesterol düşürücü liflere sahip olan Beluga mercimeği aynı zamanda kuvvetli
bir protein deposu, yüksek potasyum, demir, fosfor ve folik asit kaynağıdır.