Neden Vegan?
Hayvansal ağırlıklı beslenen kişiler vegan beslenmeyi duyunca "Hep ot mu yiyorsunuz?" "Taş toprak mı yiyelim o zaman?" tepkisi verebiliyor. Bildiği beslenmeden hayvansal gıdaları çıkarınca bir şey kalmıyor tabi, tepki vermekte kendine göre haklılar. O yüzden önce vegan beslenmeyi öğrenmek gerek. Damak tadınıza göre beslenmenizi şekillendirebilirsiniz. Vegan olmak sevdiğiniz yemeklerden vazgeçmek anlamına gelmiyor çünkü şu an yediğiniz her şeyin vegan versiyonu yapılabilir.
Ben henüz vegan değilim, hayvansal gıda olarak yumurta ve balık hala hayatımda ancak vegan beslenmenin önemini vurgulayan aşağıdaki mükemmel videodan sonra biraz düşünüyorum :)
İzlemenizi öneririm!!!

Berkay Tamer'e teşekkürler.
Bir gününüz, özetle:

Her sabah;
* Ne kadar geç yattığınızdan bağımsız her sabah aynı saatte kalkın. Hafta sonlarında bile!
* Sabah kalktığınızda mümkünse dışarı çıkın, aydınlık, güneş zihninizi en iyi uyandırma şeklidir
* Mutlaka Kahvaltı yapın
* Kahvenizi için
* Egzersiz yapın, mümkünse işe gitmeden.

* Sabah, Öğle ve akşam yemeğini atlamayın.
* Bol bol su için ve ara öğünlerde avokado, kuruyemiş, meyve yiyin. Baharat olarak Köri kullanın.

Akşam yatmadan önce;
* Varsa sizi rahatsız eden kişi, olay, durum bir kağıda yazın, sabah endişesiz kalkmanızı sağlayacaktır
* Dolu mideyle uyumayın
* Yoga yapın
* Elektronik eşyaları uyumadan en az  1 saat önce kapatın
* Yatak odanız ne kadar karanlık olursa o kadar derin uyursunuz
* Isıyı serin düzeyde tutun.

Bunlara ek olarak; 
Pilates yapın, yürüyüş yapın, ne yaparsanız düzenli yapın! Düzenli egzersiz en önemlisidir. 
Sağlıklı beslenin yani size iyi gelen besinleri bulun, size ağırlık verenlerden uzaklaşın. Baharatı artırın, pul biber kullanın. Şeker yemeyin.
Ve derin nefesler alın! 



Sağlıklı Vegan Tam Bitkisel Beslenme İçin Öneriler:
Çikolata, dondurma her türlü tatlı ihtiyacını meyve karşılar.
Örnegin: Hurma=çikolata
Muzdan yapılmış dondurma=hazır dondurma.
Tuz=limon, domates, kereviz unu, tadı sevilen baharatlar
Yağ=avokado ve kuruyemişler (badem, ceviz)
İnek sütü=badem sütü, soya 
sütü, fındık sütü çeşit çeşit süt tarifleri internette var. Yapması hem kolay hem lezzetli.
Yumurta yerine krep yapabilirsiniz tabi bitkisel unla


Enerjinizi Çalan 7 Şey
Yorgun hissediyorsunuz ve neden kaynaklandığını bilmiyor musunuz? Aşağıdaki maddelerden biri veya birkaçı sorunuzun cevabı olabilir.
1. Sandalye veya Koltukta Uzun Süre Oturmak
Uzun bir süre boyunca, bir pozisyonda oturmak enerjinizi azaltabilir. Televizyon seyrederken veya bilgisayar kullanırken bile bu durum söz konusu olabilir. Çünkü vücudunuz hareketsizliği uyumakla eş tutar.
Çözüm: Sık sık gerinin, kalkın ve biraz dolaşın. Bu molalar vücudunuzu uyanık tutacaktır.
2. Kötü Duruş Enerjiyi Boşa Harcar
Vücudu dik hâlde tutmaya çalışılırken büyük miktarda enerji harcanır. Kötü duruş (öne eğilme veya sallanma) omurganın hizasını bozar. Omurganın dengesi ne kadar bozulursa, kaslar da bunu telafi etmek için o kadar enerji harcar.
Çözüm: Hareket ederken, oturuyorken veya ayakta dururken başınız ve vücudunuzun bir doğruda olmasına özen gösterin. Başınız öne düşmesin. Kulaklarınız omuzların tam üstünde olsun.
3. Çok Düşük Kalorili Diyetler Yorgunluğa Neden Olur
Fazla kilolardan kurtulmak enerjinizi artıracaktır, ama bunu çok düşük kalorili diyetler yoluyla yapmak size yardımcı olmaz. Bu diyetler, özellikle günlük alımın 850 kaloriden az olduğu diyetler, sizi daha yorgun yapacak, hatta sağlığınızı başka yollardan etkileyecektir.
Çözüm: Sağlıklı beslenerek kilo vermeye çalışın. Hazır gıdalardan ve şekerli yiyeceklerden kaçının, porsiyonlarınızı küçültün. Haftada 1 kilo vermek en ideali.
4. Sürekli Kapalı Ortamlarda Bulunmak
Evden işe, işten eve gibi bir yaşam tarzı, özellikle soğuk kış aylarında, kolaylıkla benimsenebiliyor. Ama temiz havadan ve güneş ışığından yeterince yararlanmamak başka bir yorgunluk nedeni.
Çözüm: Günde en az bir kere 10 dakikalık yürüyüşe çıkın. Hava bulutlu bile olsa daha fazla güneş ışığı alacak ve temiz havadan faydalanacaksınız.
5. Poğaça Gibi Karbonhidrat Oran Fazla Yiyeceklerle Kahvaltı Yapmak
Karbonhidrat oranı fazla olan yiyecekler kan şekerinin bir anda yükselmesine neden olur. Ama bir-iki saat içinde de kan şekerinde ani bir düşüş yaşanır. Sonuç mu? Enerjiniz kalmadığından bitkin düşüverirsiniz.
Çözüm: Kahvaltı günün en önemli öğünü. Bu öğünü atlamadan, lif ve protein açısından zengin besinlerle kahvaltınızı yapın.
6. Sürekli Endişe Enerjinizi Yok Eder
Eğer gün boyunca bir şey hakkında kaygılanırsanız, kalp atış hızınız ve tansiyonunuz yükseleceğinden, kaslarınız sıkılaşacağından yorgunluk ortaya çıkacaktır.
Çözüm: Endişelerinizi çözmek için biraz zaman ayırın. Pozitif çözümler üzerinde düşünmeye çalışın ve sonra endişelerinizi zihninizden kovun. Bir görev veya bir ödevi sabah ilk iş olarak yapın ki bütün gün bunun hakkında endişelenmeyin.
7. Kış Günleri Bitkinliği Artırır
Günün kısa olduğu kış zamanı uyku uyanıklık döngüsü bozulabilir. Kışın daha az güneş ışığı alınacağından, uykuya dalma hormonu olan melatonin daha fazla salgılanır. Bu da uykulu bir hâle neden olur.
Çözüm: Kış günlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmaya çalışın, bol meyve ve sebze yemeye özen gösterin.

http://multiyasam.com

Yürüyüş hem mental hem de fizyolojik anlamda fayda sağlıyor.
Yürüyüş öncesi ve sırasında dikkat edilmesi gereken 11 kural:
1. Yürüyüşten en az 1 saat önce yemek yemelisiniz. Aksi takdirde sindirim için vücut çok enerji harcar ve yemek sonrası hemen yapılan egzersiz kendinizi daha fazla yormanıza neden olur.
2. Kilo vermek amacıyla naylon vb. giysileri vücudunuza sarmamalısınız.
3. Sağlık sorunları olanlar ve 40 yaşın üstündekiler doktora görünmeden, yürüyüş programına başlamamalıdır.
4. Diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları bulunanlar sık sık doktor kontrolünden geçmelidir.
5. Egzersizinizi ne zaman yaptığınız çok da önemli değildir. Sabah yürüyüşünün daha iyi olmasının nedeni, havanın sabah daha taze olmasıdır.
6. Yürüyüş yaparken araç trafiğinin olduğu yollardan kaçmakta fayda var. Yeşil bir doğada yapılan yürüyüş ile vücudunuza giren oksijen artar ve maksimumda fayda elde edersiniz.
7. Yürüyüş sırasında, nefes alabilen ve ayağınızın rahat olduğu, destek bölgeleri bulunan spor ayakkabılar tercih etmelisiniz.
8. Yürüyüş boyunca kullanmadığınız kaslarınızı hareket ettirmeyi unutmamalısınız.
9. Yürüyüş yaparken susamayı beklemeden, her 10-15 dakikada bir mutlaka sıvı tüketmelisiniz.
10. Soğuma hareketleri yapmadan yürüyüşü bitirmemelisiniz. Gün sonunda yürüyüşü bitirdiğinizde mutlaka esneme hareketleri yapın. Böylece hem vücudunuz rahatlayacak hem de ileride oluşabilecek olası zedelenmeleri önlemiş olacaksınız.
11. Uzun bir yürüyüş sonrasında sıcak bir duş yerine, soğuk/ılık bir duş tercih etmelisiniz. Soğuk duş yürüyüş boyunca vücudunuzda meydana gelebilecek şişlikleri önleyecektir.


www.saglikliyasamstili.com

Sabahları Limonlu Su İçmenin Faydaları
Limon yüksek miktarda C vitamini içerir. Bir limon 30.7 mg C vitamini içerir. Alınması tavsiye edilen günlük C vitamini miktarı kadınlarda 75 mg, erkeklerde 90 mg. C vitaminini daha fazla tüketen insanların sindirim sistemleri çok daha etkin çalışıyor. Limon ayrıca midenin asiditesini artırıyor, böylece kalsiyumun emilimi kolaylaşıyor. Kalsiyumun iyi emilmesi daha rahat kilo vermek anlamına geliyor. Çünkü kalsiyum yağ hücrelerinde depolanıyor. Yağ hücrelerindeki kalsiyum miktarı arttıkça, onları yakmak o kadar hızlı oluyor. C vitamini ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir, koroner kalp hastalıklarından korur, felç riskini azaltır, kataraktı ve gut hastalığını engeller.Bu antioksidan vitamin taze meyvelerle birlikte alındığında kanser riskinin azalmasını sağlıyor.

Umarım kısa zamanda, önce kendimize bakmayı öğrenen bir toplum oluruz. Şikayet , suçlama, vermeden alma isteği ve bencillik yorucu oluyor. Zihni ve olumsuz düşünceleri bir kenara bırakıp biraz daha akışta farkındalıkla ilerlememiz dileğiyle... 

"Biraz önce istiklal caddesin de yürürken yanından geçtiğim hanımın arkadaşına "Yollar çok kötü yürüyemiyor insan" diyen sitemli, bıkkın sözünü tesadüf duydum ve gayri ihtiyari bayanın ayaklarına daha doğrusu ayakkabılarına baktım. Yaklaşık 15 pont yüksekliğinde ince topuk rugan ayakkabı. Zaten o kadar yüksek ayakkabılarda yürümek yerler kadifeden asfalt olsa zordur.
İşte dedim kendi kendime, pek çok insanın hayata bakış açısıda böyle. Sürekli şikayet, sürekli başkalarını suçlamak, Hep aynı kısır döngüde kalmak fakat kendine bakmayı aklına getirememek, Mevcut seçeneklerini görememek, önlem alamamak ve mağdur rolünü benimsemek bir de buna kader deyip boyun eğmek.. 
Yüce Yaradan Herkesin hayatını farkında olmasını, gören gözlerle yaşaması için kalp ve gönül gözünü açmasını ve kendi Işığını farketmesini sağlasın diye niyet ederken bir de baktım Taksim Meydanına çıkmışım bile
Mayıs "gününün" keyfini çıkarmaya aynen devam
AlevCe"
Kilo Kontrolü için Yeterli Uyku Aldığınızdan Emin Olun!




Sadece 80 dakika boyunca sürekli oturmanın, dizlerinizin arka kısmındaki kan akışını %50 oranında yavaşlatmaya yeteceğini biliyor muydunuz? 

Hareketsiz kalmayın!


Pilates Hakkında Yanlış Bilinenler
Pilates bugün tüm dünyada sağlıklı bir beden ve duruş ile güzel bir figure kavuşmak isteyen milyonlarca kişi tarafından tercih edilen popüler bir egzersiz. Her geçen gün daha yaygınlaşmasına karşın, pilates hakkında ilk popüler olmaya başladığı günlerden beri yanlış bilinen bazı gerçekler var ki, onları açıklığa kavuşturalım istedik!
Yanlış #1 - Pilates sadece kadınlar içindir!
Hayır! Pilates hem kadınlar hem de erkekler için eşit oranda faydalı bir egzersizdir. Pilates sistemini bulan Joseph Pilates'in bir erkek olmasının yanısıra, profesyonel bir boksör ve atlet olduğunu ve bu iki alanda daha başarılı olmak için pilates egzersizlerinden faydalandığını hatırlatalım. Ek olarak dünyanın en başarılı golf oyuncusu olarak bilinen Tiger Woods'un günlük fitness programına pilates egzesizlerini kattığını biliyor muydunuz? Haydi beyler, pilatese bir şans verin, faydalarını göreceksiniz!

Yanlış #2 - Pilates ve yoga aşağı yukarı aynışeydir!

Pilates ve yoga tamamen kendilerine özgü, farklı hedefleri olan 2 egzersiz biçimi. Fiziksel olarak beden sağlığını iyileştirmesine ek olarak yoga aynı zamanda beden-zihin bütünlüğünü sağlamaya da odaklı. Yoga egzersizleri hem fiziksel, hem duygusal hem de zihinsel olarak bireyi iyileştirmeyi hedefler. Pilates egzersizleri ise çogunlukla bireyin fiziksel sağlığı üzerinde etkilidir.

Yanlış #3 - Pilatesi ancak fiziksel olarak formda olan kişiler yapabilir!

Hiç de değil! İster çok zayıf, ister fazla kilonuz olsun, bilinçli ve profesyonel bir pilates eğitmeni ile beraber herkes pilates egzersizlerini yapabilir. Joseph Pilates düzenli olarak pilates egzersizleri yapan kişinin 10 seansta farkı hissedeceğini, 20 seansta farkı göreceğini, 30 seansta da yepyeni bir bedene kavuşacağını ileri sürmüştür. Bu herkes için geçerlidir. Bununla beraber fiziksel formunuz pilatesten sonuç aldığınız süreyi muhakkak ki etkileyecektir.

Yanlış #4 - Pilates egzersizleri pahalı ekipman gerektirir!

Pilatesin reformer, ladder barrel, tower gibi kompleks ve basit ekipmanların kullandığı çesitleri ve egzersizleri olsa da, hiçbir ekipman olmadan sadece mat üzerinde ve bedeninizi kullanarak her seviyede pilates egzersizleri yapmak mümkün. Mat egzersizlerini evde, tatilde ve gittiğiniz heryerde yapabilme olanağınız da bunu daha cazip hale getiriyor.

Yanlış #5 - Pilates egzersizleri kolay ve sıkıcı!

Bu düşüncenin yaygınlaşmasının 2 sebebi var. Birincisi pilates dersi veren birçok fitness stüdyosunda daha geniş bir kitleye hitap etmesi açısından sadece tek seviye ve daha standard/basit bir pilates dersinin verilmesi. İkincisi pilates egzersizlerinin yavaş ve geçişlerin yumuşak olmasından ötürü göze kolay gibi gözükmesi. Özellikle düzenli olarak egzersiz yapan fit kişiler için başlangıç seviyesindeki pilates egzersizleri kolay gelebilir. Fakat pilatesin daha yoğun odaklanma ve güç gerektiren ileri seviye egzersizleri de mevcut. Bu nedenle öncelikle başlangıç seviyesindeki pilates egzersizlerini deneyin. Sizin için kolay olduğunu düşünürseniz, fitness salonu ya da pilates stüdyosundaki uzmanl eğitmenlere danışarak ileri seviyedeki pilates dersleri hakkında bilgi alın.

http://www.fitgunler.com/
Süt Hakkında
Süt illa inekten (#keçi veya #manda'dan) gelmek zorunda değil. Bu sütler Amerika'dan, çeşit çeşit #bitkisel sütler...

Şunu belirtmek gerek:
Hayatta kalmak için kimsenin süt içmesine gerek yok. Güçlü 
#kemik'ler sütle olmaz bu bir #reklam yalanidir. Ihtiyacimiz olan tek süt dogdugumuzda kendi #anne'mizin sütü. Hayvanlarin da süt vermesinin tek sebebi #yavru dogurmus olmaları ve verdikleri sütün tamami o yavrunun büyümesi içindir.
Biz buzagi olmadigimiza göre, insan gibi bitkilerden elde edilen sütleri tercih edebiliriz smile emoticon
Kiminde koruyucu maddeler var ama asla gerçek inek sütü kadar zararli degiller. #Kolesterol yok. En #kanserojen maddelerden biri #kazeinproteini yok. En bilinen #kanser ve #diyabet tetikleyicisi IGF -1 yok (insulun-like growth factor 1) damar tikayan ve damarlarda hasar birakan#hayvansal yağlar yok.
Inekler dogal otla beslense bile süt insan sağlığına -koşulsuz- yüksek derecede zararli.
Hayvanin neyle beslendigini bilmiyorsunuz. Sütün kac inekten hangi kosullarda elde edildiğini bilmiyorsunuz. #Pastorize islemi zararli bakterileri öldürür ama icinden temizlemez. Ictiginiz her damla sütte, yediginiz her lokma süt ürününde bu ölü #bakteri'lerin atiklarini da yiyorsunuz... ayrica her damla sütün içinde inegin kani vardir, dogal olarak inek kani da tuketiyorsunuz.
Hayvansal sutlerin zararlarini saymakta zorlaniyorum. Gelmis gecmis en zararli seyin bir zamanlar #doğa'nın mucizesi sanilmasi ne büyük yanilgi! Bunun uzerine kurulan endustriler gercegin ustunu kapatiyor, aliskanliklara yenilen #toplum bir turlu gelisemiyor.
Çözüm var. Talep oldukca üretim artar. Süt içmek kimse icin zorunlu degil, ama illa sütle yapilan şeyler için ihtiyaciniz varsa bitkisel sütle devam edebilirsiniz.
Evde de yapabilirsiniz. Internetten tarif bulup deneyebilirsiniz.
Lütfen siz de #zulümsüz, daha #saglikli, cevreyle dost bitkisel süt kullanin.

 
Vegan Gerçekler

SAĞ BEYİN VE SOL BEYİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?
Beynin yapısı hakkında neler biliyorsunuz? Hayatınızın ana kumanda masasında neler oluyor? Düşünme sisteminin şifrelerini çözmek ister misiniz? "Ama" ve "fakat" diyen sol beyin ile anlık hareket eden sağ beyin arasındaki farklar nelerdir? İşte beynin gizemli dünyasından bir kesit....

SAĞ VE SOL BEYNİN ŞİFRELERİ
Yapılan araştırmalar her geçen gün beyin ile ilgili yeni bilgiler veriyor. Kişinin duygularını tanıması ve beynini doğru yönlendirmesi de giderek önem kazanıyor.
Sol beyin ’EĞER’ ve ’FAKAT’ der
Bugün artık biliyoruz ki, sol beyin, kelime ve sayılarla ilgilenen, sağ beyne nazaran geçmişin üzerinde daha çok duran beyin alanıdır. Bu alanın özellikleri, soğuk, keskin, köşeli, mesafeli ve sert olması, katı kurallarının bulunmasıdır. Sol beyin ’eğer’ ve ’fakat’ sözlerini çok kullanır. Bu iki kelime hemen karar vermemeyi ifade eder. Beynin sol tarafı, bir şeyi anlamaya çalışırken aynı zamanda ertelemeye de yatkındır. Ayrıca benmerkezci olma eğilimindedir. Kendisini mutlu edecek şeyleri önemser. Bu sebeple de kendisi önceliklidir. Erkeklerin sol beyinleri baskın çalıştığı için benmerkezci yanları baskındır. Beynin sol kısmı, iradeyi mantıksal olarak kullanır.

Sağ beyin duygusaldır!
Sol beyin, yeni fikirlere açık değildir. Koruyucu, tutucu ve savunucudur. Oysa sağ beyin farklılıklara gebedir. Deneme yanılmayla karar verir. Duygusal alanlarla ilgili olduğu için istekleri hemen olsun ister. Stratejik düşünmek yerine, taktik bulur. Arzularını ertelemekten hoşlanmaz. Hızlı karar verip harekete geçmek eğilimindedir, acelecidir.

Sol beyin eril, sağ dişildir
Sol beyin, yeni fikirlere açık değildir. Koruyucu, tutucu ve savunucudur. Sağ beyin farklılıklara gebedir. Deneme yanılmayla karar verir. Sol beyin sayı ve rakamlarla ilgilenirken sağ beynin ilgi alanı daha çok görsel konulardan ve zevklerden oluşur. Estetik kaygılar sağ beyinde etkilidir.

Sağ beyin sevgiye göre karar verir!
Sağ beyni baskın çalışan kişiler iradelerine duygularını katarlar. Bir insanla iş yaparken ya da onun hakkında karar verirken kâr-zarar analizi yapmaktan çok, onu sevip sevmediklerini ölçü alırlar. İnsanları analiz ederken "o beni çok sever" ya da "ben onu çok severim" diyerek referanslarının duygu olduğunu belli ederler.

Sağ beyin niyete sol beyin sürece bakar
Sol beyinde niyet önemli değildir. Sürece ve sonuca bakar. Sağ beyin ise niyete göre hareket eder. Sol beyin hayal kurmaz ama sağ beyin hayalcidir. Yine sağ beyin sezgilere çok değer verir. Beyin görüntüleme çalışmalarında sol beynin görsel unsurlara hızlı tepki verdiği ortaya çıkmıştır. Oysa sağ beyin duygusal sayılabilecek uyarılara daha çabuk cevap vermektedir.

Sağ beyin sempatik, ön beyin empatiktir
Sol beynin önceliği kendisindeyken, sağ beynin önceliği başkalarındadır. Oysa ön beyin, önceliğin kendisinde mi yoksa başkalarında mı olacağını, hangi şartta nasıl tercihler yapacağını iyi belirler. Ön beyin empatik düşünür. Mesela, sol beyniyle düşünen bir kimse karşısındakine yol tarif ederken, yönleri kendisine göre tarif eder. "Sola gideceksin" dediğinde bu sol taraf kendi soludur. Oysa empati yapabilen insan karşı tarafın yönünü dikkate alır.

Sol gerçekleri, sağ beyin duyguları analiz eder
Sağ beyin pembe düşler görür. Gerçeklerden uzak hayaller kurmak onun işidir. Sol beyin ise, hayali ve sezgileri önemsemez, kullanmaz. Sağ beyin dişil özellikler barındırdığı için, sezgisel düşünmeye yatkındır ve sezgilerinde çoğunlukla haklı çıkar. Ön beyin ise sezgileri süzgeçten geçirerek kullanır. Her hissettiğini doğru kabul eden sağ beyne mukabil, ön beyin sezgilerinin doğru olup olmadığını anlamaya çalışır. Sol beyin gerçekleri, sağ beyin duyguları, ön beyin ise doğruları analiz eder ve öncelik verir.

Sol beyinde erkeksi özellikler baskın!
Sağ beyin duygusal kararlar verdiği için, bu kararları inanarak vermek ister. Sol beyin, inanamasa da karar vermekten yanadır. Sol beyin tekil ve erildir. Yani erkeksi özellikleri baskındır. Sağ beyin ise çoğulcudur ve dişil özellikleri vardır. Sol beyin anlamaya çalışırken, sağ beyin hissetmek için uğraşır. Sol beyin karşılaştığı olaylarda çıkarı doğrultusunda tepkiler verirken, sağ beyin sempatik bir bakışıyla yaklaşır. Yani kendini hemen olaya kaptırır. Sağ beyni baskın çalışan kimse, birisi ağladığı zaman onunla beraber ağlar. Kendisinden çok başkalarını mutlu etmeye uğraşır. Kadınlarda bu özelliğe sık rastlanır, kadınların şefkat duyguları yoğundur ve iyi annelik yaparlar.


Yazar: Prof.Dr. Nevzat Tarhan

Beyninizin sağımı yoksa solumu çalışıyor ? öğrenmek isterseniz güzel bir test tavsiye ederim
http://fwmail.net/beyin-testi/

 
Soğuk havada spor yaparken bunlara dikkat!
Her gün düzenli yapılan egzersizin faydalı etkileri saymakla bitmiyor. Kan basıncında düşme, ritimde düzelme, kiloda azalma, nefesin açılması, diyabet hastalığı riskinin azalması, vücut direncinin artması ve en önemlisi de kalp krizi riskinin azalması, düzenli egzersizin olumlu etkilerinden. Özellikle bahar ve yaz döneminde daha düzenli olarak yapılan egzersizler, havanın soğumasıyla birlikte ve kış aylarında sıklıkla ihmal edilip bırakılıyor. Kimileri ise kapalı mekanlarda egzersiz yapmayı tercih ediyor. Oysa gerekli önlemler alınarak kış şartlarında açık havada rahatlıkla egzersiz yapılabilir. Çünkü açık havada yapılacak egzersiz ile vücut zindeliği artar, kaygı ve depresif yapıda düzelme olur ve moral yükselir. Ayrıca soğuk havanın getirdiği ek yük nedeniyle kışın yapılan egzersizlerde daha çok kalori harcanır. Peki soğuk havada spor yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
Uygun donanımla -17 ile -18 dereceye kadar spor yapılabileceği belirtiliyor. Ancak burada hissedeceğiniz sıcaklık çok önemli. Dolayısıyla yağışlı havalarda, tipide ve kuvvetli rüzgardakapalı alanlarda spor yapmanız en akıllıca seçim olacaktır. Aksi halde soğukta yapacağımız sporla hastalık ve donma riskine davetiye çıkarmış olursunuz.


Hızlı tempolu yürüyüşler, koşu, bisiklet, buz pateni ve kayak ile orta ve yüksek derecede egzersizlerde önemli miktarda ısı açığa çıktığı için vücudun soğuktan etkilenme oranı daha düşük olur. Bunun aksine yavaş tempolu yürüyüş yaparken açığa çıkan ısı miktarı az olduğundan vücut ısısını korumak zorlaşabilir ve bu nedenle soğuk havalarda tercih edilmemesi gerekir.
Soğuk havaya çıkmadan önce, kapalı ortamda, en az 5 dakika ısınma hareketi yapın. Dışarıya çıktıktan sonra sporun ağırlık derecesini kademeli olarak artırın. İlk 10 dakikada hafif tempoda yapın ve 5 dakikada bir, 30 saniye dinlenin. Spora ara verdiğiniz an vücut ısınız hızlıca düşmeye başlayacağı için soğuma süresini kapalı ortamda geçirin.
Kışın spor yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, bilinçli giyinmek. Hava kaç derece olursa olsun, vücut sıcaklığınızı 37 derecede tutmaya yönelik tedbir alın. Aksi halde vücudunuzun sıcaklık düzeni değişir ve soğuk havanın bütün olumsuz etkilerine karşı vücut savunmasız kalır.
Bu noktada yapılan en büyük hata ise çok kalın giyinmektir. Çünkü kalın giyinmek erken dönemde terleme, soğuma ve üşümeyle sonlanır. Bunun sonucunda da vücut hem direncini kaybedip enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelir hem de sporun erkenden sonlanmasına yol açar. Kat kat giyinmeye özen gösterin. Böylelikle ısındıkça üstünüzdeki kıyafetleri çıkarabilir ve dinlenmeyle birlikte tekrar giyebilirsiniz.
Terletmeyen sentetik içlik üzerine, ısıyı koruyacak yünlü bir elbise ve en dışa su geçirmez kaban giyin. Pamuklu iç giyim teri emeceği için önerilmez. 
Isı kaybının yüzde 50’si baş boyun bölgesinden gerçekleştiği için mutlaka şapka, bere ve boyunluk kullanın. Çok soğuk havalarda kar maskesiyle ağız ve burnunuzu kapatmanız soluyacağınız havayı nemlendirerek, fayda sağlar. Solunan havanın nemlenmesi ve ısınması ile nefes darlığı şikayetleri azalır. Işığı yansıtacak açık renk giysiler giyin, böylelikle vücudunuzun oluşturacağı ısı dış ortama daha rahat verilebilir. Ellerinizi eldivenle koruyun. Isıyı tutacak çoraplar tercih edin. 
Ayakkabılarınızın kaymayı ve düşmeyi azaltacak özelliklere sahip olmasına dikkat edin.

Kış sporlarında da yaz mevsimiyle karşılaştırılacak kadar sıvı kaybı olur. Üstelik bu durum çoğunlukla fark edilmez. Bu nedenle mutlaka bol miktarda su tüketmeye özen gösterin. Meyve suları ve enerji içecekleri, içerdikleri karbonhidrat nedeniyle önerilmez. Alkollü içecekleri de sıvı kaybını arttıracağı için spor öncesinde tüketmekten kaçının.
Öncelikle terin vücut üzerinde soğumasını engellemek için spor sonrasında içliğinizi mutlaka değiştirin. Spordan sonra, 10 dakikalık soğuma periyodu sonrasında duş alabilirsiniz. Duşta vücut üzerindeki terin soğuması engellenir, ortaya çıkan ısı stabilize edilir ve ani soğuma önlenmiş olur.
 
Acıbadem Hayat
Chia Tohumu
Maya’lar ve Aztek’ler tarafından kullanılmış antik bir yağlı tohumdur, doğal bir omega-3 yağ asidi (α-linolenik asid) içerir, ayrıca çözünür ve çözünemez lif, protein, vitamin, mineral ve doğal antioksidan kaynağıdır. Chia “fonksiyonel besin” olarak değerlendirilebilir, çünkü insan beslenmesine katkı olarak, diğer besinlere nazaran tokluk süresinin uzamasına, kardiyovasküler hastalıklar, inflamatuar, sinir sistemi düzensizlikleri ve diyabete yardımcı olur.
Kolesterol içermez. 2 tatlı kaşığı günlük protein ihtiyacının %8’ ini karşılar. 2 tatlı kaşığı 5 gr omega – 3 içerir. 2 tatlı kaşığı günlük kalsiyum ihtiyacının %18 oranını karşılar. 2 tatlı kaşığı günlük lif ihtiyacının %40 oranını karşılar. Cildi besleyen yağları içerir. Kilo vermeye yardımcı ve bağışıklık güçlendiricidir.
Güne Keyifli Başlamak...
 
Her Sabah Yapılması Önerilen  8 Esneme Hareketi

Sağlıklı bir şekilde güne başlamanın en iyi yollarından biri; düşüncelerden arınmış bir şekilde sadece bedeninize, esnemeye ve nefesinize odaklanmaktır. Gününüzün daha keyifli geçmesine imkan verecek bu duruşlar şaşırtıcı ancak sadece 7 dakikanızı alacak.


Upper Back Release
Ayakta duruşta; ayaklar kalça genişliğinde açık, eller birbirine kenetli, yuvarlak üst sırt, kollar düz ve aktif.
Ellerinizi sıkıca 2-3 derin nefesler boyunca tutun.






 






Chest Release
Sol kol ile bir duvar, kapı veya pencere çerçevesinden tutun, sol bacak ile ileri adım atın ve özellikle kalça olmak üzere tüm vücudu sağa doğru çevirin.
4-6 derin nefesler boyunca tutun. Diğer tarafta tekrarlayın.
 
 
 
 








Side Stretch
Ayakta, sağ eliniz yatakta veya duvarda, sol bacak sağ bacağın önünde çapraz dursun ve ayaklar öne bakacak. Sol eliniz ile yukarıya doğru uzanın, başınızı da yavaşca çevirin.
2-3 derin nefesler boyunca tutun. Diğer tarafta tekrarlayın.
 
 
 
 





 


Seated Spinal Twist
Oturur pozisyonda; bacaklar bitişik, bir elinizi arkanıza koyun, diğer elinizle bacağınızın dışından destek alın ve omurgayı yukarıya doğru uzatarak bel bölgesinden döndürün.
Boyunda daha derin bir esneme için, başınızı da yavaşça çevirip tek noktaya odaklanabilirsiniz.
2-3 derin nefesler boyunca tutun. Diğer tarafta tekrarlayın.



  
 

Standing Hamstring Stretch
Ayakta durun, sağ bacağınızı bir tezgah veya yüksek bir yere kaldırın, uzatın, esneklik arttıkça yüksekliği artırabilirsiniz. Bacaklar kalçalar genişliğinde açık ve paralel tutun ve arka bacağı düz tutun (mümkünse) ve ön ayak fleksiyonda.
Eğer esnemeyi artırmak isterseniz, omurgayı tamamen düz tutun.
4-6 derin nefesler boyunca tutun. Diğer tarafta tekrarlayın.
 
 


 

 
  

Standing Quad Stretch
Destek için bir sandalye, duvar ya da yataktan tutunun. Ayaklar kalça genişliğinde açık, -mesafe ile standı. Sağ dizi bükerek, sağ ayak veya ayak bileğine ulaşın ve sağ diziniz düz zemini işaret etsin.
Pelvisi Nötr pozisyonda ve omurgayı uzun tutun. 
4-6 derin nefesler boyunca tutun. Diğer tarafta tekrarlayın.











Outer Hip Stretch
Sol dizi bükerek yatağa kaldırın. Öndeki dizin öndeki omzun dışında kaldığından emin olun.
Omurgayı uzun tutun, destek için ellerinizi yatağa koyabilirsiniz.
4-6 derin nefesler boyunca tutun. Diğer tarafta tekrarlayın.






 



Standing Forward Bend
Ayakta duruşta; ayaklar kalça genişliğinde açık, dizler hafif bükülü. Ellerinizle dirseklerden tutun ve  vücudunuzun üst kısmınızla bacaklarınızın üzerine katlanın.
(Not: Eğer alt sırt sorunlarınız varsa dirseklerden tutmak yerine, zeminden veya bacaklarınızdan destek alın)
2-3 derin nefesler boyunca başınızla evet ve hayır diyormuş gibi hafifçe sallayın.  

 
 
UTTANASANA
Ayakta Öne Eğilme
 
Ayağa kalkın ve ayaklarınızı kalça genişliğinde açın. Parmaklarınızı kuyruk sokumunuzun üstünde birbirine kenetleyin ve mümkünse yumruk yapın (normalde altta tuttuğunuz parmaklarınızı üstte tutun). Boynunuzu rahat bırakın, bacaklarınızın üzerine katlanın ve yumruğunuzu başınızın üstünden  öne doğru getirin. Yavaşça doğrularak duruştan çıkın.

 
Physicians Committee for Responsible Medicine’ın yaptığı çalışmaya göre:
Kanser karmaşık, karışık bir yapıya sahip ve kökeni, mekanizmaları ve tedavileri hakkında çok az şey biliyoruz. Kendimizi korumamız için birçok seçenek mevcuttur: sigara içmemek, az veya hiç alkol tüketmemek, işlenmiş etten uzak durmak, duman,gaz ve toksinlerden uzak durmak vb.
Bunların yerine, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve antioksidan yüklü besinler tüketerek kendimizi koruyabiliriz.
Elimizden gelenin en iyisini yapma şansını değerlendirelim derim :)