Vegan Dostlarım, “baklagiller” son derece faydalı bir besin grubudur. Haftada en az birkaç öğün tüketmeye çalışmalıyız. Özellikle bayanların gaz yapıyor diye yemekten kaçındığı “nohut” kalp damar ve şeker hastaları tarafından da korkmadan tüketilebilir (1). Günümüzde bazı doktorlar şeker hastalarının bakliyat tüketimini sınırlıyor, oysa “nohut” Çin ve Uygur bölgesinde 2.500 yıl boyunca şeker ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanıldı (3). Nohutun kolesterolü 5 aylı bir sürede ...% 20'ye vakın oranlarda düşürdüğünü gösteren çalışmalar var (4). Bizim evde çok kullandığımız tahinsiz humus sosu tarifini aşağıda veriyorum. Kızarmış tam tahıl ekmek dilimlerinin üzerine sürüp yiyebilir, sebze tabaklarında sos olarak kullanabilirsiniz.
Tahinsiz humus sosu
2 su bardağı haşlanmış nohut
3 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 çay kaşığı kimyon
½ çay kaşığı tuz
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı sumak (isteğe bağlı)
5 çorba kaşığı sebze suyu veya su
Suyun yarısıyla tüm malzemeleri blenderde çekin. Su ilave ederek koyuluğunu ayarlayın.
1)Bouchenak M, Nutritional quality of legumes, and their role in cardiometabolic risk prevention: a review. J Med Food. 2013 Mar;16(3):185-98.
2)Miller WL, Exploratory study of the relationship between hypertension and diet diversity among Saba Islanders. 1992 Jul-Aug;107(4):426-32.
3)Jukantı AK, Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review. Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 1:S11-26.
4)Mathur, K.S., M.A. Khan and R.D. Sharma. Hypocholesterolemic effect of Bengal gram -- a long term study in man. British Medical Journal 1, 30—31. 1968
Murat Kınıkoğlu