Bitter Çikolata
Haftada birkaç parça siyah çikolata, iltihaplanma ve kalp-damar hastalıklarından
koruyabilir.
İtalya'daki Campobasso Üniversitesi'nden
bilim adamlarının Milano Kanser Enstitüsü ile ortaklaşa yaptığı araştırma, haftada 2-3 kez 1-2 parça siyah çikolatanın
kronik iltihaplanmaya karşı koruyabileceğini, kalp krizi ve beyin kanaması riskini
azaltabileceğini gösterdi.
Katılımcıların kanındaki, kalp-damar
hastalıklarına neden olabilen iltihaplanmanın göstergesi olan C-reaktif protein (CRP) seviyesini
ölçen araştırmacılar çikolata yiyen gruptakilerin CRP seviyesinin %17 düştüğünü
belirledi. Bu da çikolatanın kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini kadınlarda
üçte bir, erkeklerde dörtte bir azaltabileceği anlamına geliyor.
Ancak en iyi koruyucu etkinin günde ortalama 6,7 gram siyah çikolatayla
olduğunu vurgulayan araştırmacılar, 6,7 gramın üzerine çıkıldığında koruyucu etkinin kaybolduğuna
dikkat çekti.
Siyah çikolatanın içindeki kakao tanecikleri önemli oranda antioksidan içeriyor. Sütle karışınca bazı maddelerin emiliminin azalması nedeniyle sütlü çikolata siyah çikolatayla aynı koruyucu etkiyi göstermiyor.
Araştırma, "Journal of Nutrition" dergisinde yayımlandı.