Ağrısız Eklemler
Hareket, eklemler sayesinde gerçekleşir. İşte tam da bu nedenle onları sağlıklı tutmak için her şeyi yapmalıyız. Bütün kemiklerimiz birbirine eklemlerle bağlanmıştır. Hareketin sürtünmesiz gerçekleşebilmesi için eklemi oluşturan kemikler elastik ve pürüzsüz bir kıkırdak dokusuyla kaplıdır. 

Hareket ettiğimizde vücut ağılığı ile ekleme basınç uygulanır ve eklemdeki kıkırdak kitlesi sıkıştırılır. Bu esnada kıkırdaktan çıkan eklem sıvısı eklem aralığına basılır. Bir sonraki adımda eklemdeki yükü kaldırdığımızda eklem sıvısı kıkırdağa tekrar geri akar. Kıkırdak hücrelerinin beslenmesi için de bu yüklenme ve yükü kaldırma döngüsü hayati öneme sahiptir. İlerleyen yaş ile kıkırdağın iskelet materyalinin yapısı farklılaşır. Kıkırdak kurur, esneklik giderek azalır ve beraberinde koruyucu, darbe emici özelliği de azalır: Kireçlenme yani artroz oluşmuştur.
Nedenleri:
Hareket azlığı, aşırı yüklenme, kalıtsal etkenler, yaşlanma, sakatlık, fazla kilolar, metabolizma bozuklukları, eklem iltihaplanmaları, enfeksiyonlar, bacakların içe veya dışa dönüklüğü
Prensip olarak her eklem artroza yakalanabilir, ancak en sık diz ve kalça eklemi olaya dahil olur, bunu omuz eklemi, dirsek eklemi ve el eklemleri izler.
Kemiklerimiz ve kaslarımız son derece idareli çalışırlar, bu nedenler güçlerini günlük talep belirler. Yani onlara ne kadar sık ihtiyaç duyarsak o kadar güçlü ve sağlıklı olurlar. Hareket etmezlerse dejenere olurlar, yıpranırlar. Kaslar erir, kemikler kireçlenir, eklemler kıkırdağını kaybeder. İşte bu nedenle hareket azlığı artrozun en önemli nedenidir. 

Pilates, Yoga, yürümek, yüzme, bisiklete binmek, kürek çekmek, Golf vb. eklem koruyucu spor dallarını düzenli olarak yapmanız çok faydalı olacaktır.

Kitaptan alıntı...