Yer Fıstığı
Bu hafta JAMA
Internal Medicine Dergisi'nde online yayınlanan bir çalışma yer fıstığının
yararlarını bir kez daha gösterdi (1).
ABD ve Çin'de yaşayan 200 bin kişi yeme alışkanlıkları ve şeker
hastalığı, kanser, erken kalp damar hastalıkları gelişimi açısından takibe
alınıyor. Yer fıstığı tüketimi ile şeker ve kanser arasında bir ilişki
bulunmuyor ancak kalp krizi riskini % 20 azalttığı saptanıyor. Yer fıstığı
bizim ülkemizde bolca bulunan, fındık, ceviz, badem gibi kabuklu kuru yemişlere
kıyasla çok daha ucuz bir besin maddesi. Fiber, faydalı yağ asitleri,
vitaminler, antioksidanlar içeriği çok zengin. 28 gramında (166 kalori) 5 gram
protein vardır. Bu yüzden kilosu fazla olanların miktara dikkat etmesi gerekir.
Atıştırmalık olarak bisküvi, çikolata benzeri ürünler yerine yer fıstığını
tercih edin. Küçük paketleri çantanızda taşıyabilir, masanızın gözünde muhafaza
edebilirsiniz.
(1)http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp…