Yer Fıstığı
Bu hafta JAMA Internal Medicine Dergisi'nde online yayınlanan bir çalışma yer fıstığının yararlarını bir kez daha gösterdi (1).

ABD ve Çin'de yaşayan 200 bin kişi yeme alışkanlıkları ve şeker hastalığı, kanser, erken kalp damar hastalıkları gelişimi açısından takibe alınıyor. Yer fıstığı tüketimi ile şeker ve kanser arasında bir ilişki bulunmuyor ancak kalp krizi riskini % 20 azalttığı saptanıyor. Yer fıstığı bizim ülkemizde bolca bulunan, fındık, ceviz, badem gibi kabuklu kuru yemişlere kıyasla çok daha ucuz bir besin maddesi. Fiber, faydalı yağ asitleri, vitaminler, antioksidanlar içeriği çok zengin. 28 gramında (166 kalori) 5 gram protein vardır. Bu yüzden kilosu fazla olanların miktara dikkat etmesi gerekir. Atıştırmalık olarak bisküvi, çikolata benzeri ürünler yerine yer fıstığını tercih edin. Küçük paketleri çantanızda taşıyabilir, masanızın gözünde muhafaza edebilirsiniz.


(1)http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp…