Kızartılmış Yiyecekler
Az yağı vegan beslenme prensipleri içinde yağın her türlüsünü az miktarda kullanmaya dikkat etmeliyiz. Bu ay Baltimor'da yapılan Amerikan Heart Assosication kongresinde Harvard Tıp Fakültesi'nin yaptığı bir sunum, yağda kızartılmış yiyeceklerin kalp krizi riskini % 68'e varan oranda artırabileceğini gösterdi (1). Araştırmacılar 15.300 doktoru üç yıl takip ediyorlar. 

Haftada üç kez kızartma yiyenlerde kalp hastalığı riski % 18 artıyor, her gün yediğinde oran % 68'e yükseliyor. Kırk yılın başı yenmesinde (haftada birden az) fazla bir mahsur olmayabilir ancak yağda kızartmanın sık kullandığımız bir pişirme usulü olmamasına dikkat edelim.

(1) Petrone AB, Gaziano JM, Djousse L. Adherence to healthy lifestyle factors is associated with a lower risk of death among US male physicians with type 2 diabetes. Report presented at: The Epidemiology and Prevention and Lifestyle and Cardiometabolic Health 2015; March 4, 2015: Baltimore, MD.

Murat Kinikoglu