Sonbaharda havaların soğumasının etkisiyle hastalıklara yakalanma riski artmakta. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren ve dengeli bir beslenme düzeni uygulanmalı. Vitamin ve mineral yönünden zengin besinleri tüketmek önem taşımakta.

Mevsim değişikliklerinin sıkça yaşandığı dönemlerde özellikle A, C, E vitaminleri ile çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, havuç, marul, maydanoz, tere, roka, sarımsak, soğan ile meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma tüketimine özen gösterilmeli.
A vitamini en çok havuç ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken, C vitamini limon, portakal, greyfurt, kırmızı biber ve maydanozda bulunur. E vitamini ise, en çok soya yağında vardır. Ayrıca magnezyum açısından zengin badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin ve çinko içeren süt, balık, yumurta gibi gıdaların da tüketilmesi gerekmektedir.
Bunların yanı sıra yaz aylarında olduğu gibi havalar soğuduğunda da su tüketimine dikkat edilmeli ve ciddi bir kalp ya da böbrek hastalığı yoksa günde mutlaka 2 litre su içilmelidir.
Mevsim değişikliklerinde bitki çaylarına da ağırlık verilmesi gerekmekte. Özellikle kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane, limon gibi içeceklerin tüketiminin artırılması faydalı olacaktır.
Yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyve tercih edilmesinin, hem daha az kalori alınmasına hem de sağlığı koruyucu vitaminlerin alınmasına olanak sağlayacaktır.
Pek çok mikrop hava yolu ve el teması sonucu bulaştığından sık sık el yıkamak oldukça faydalı olacaktır.
Dengeli beslenmenin yanısıra düzenli uyku ve egzersiz de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek açısından oldukça önemlidir.