Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı 
Günümüzde vaktimizin çoğunu bilgisayar karşısında geçirmekteyiz. Çalışırken veya oyun oynarken, yanlış vücut duruşlarından kaçınmak ve vücudunuzu rahat bir pozisyonda tutmak önemlidir. Uzun süreli işler sırasında pozisyonunuzu değiştirmek de rahatsızlıkları ve yorgunluğu önlemenize yardımcı olur.

 
* Seçilen koltuk önemlidir. Koltuğun yüksekliği ayarlanabilmeli, sırt desteği olmalı, dayanıklı bir koltuk seçilmelidir. Sandalye üzerinde yani bilgisayar karşısında uzun vakit geçirecek olduğumuzda oluşan bel ve boyun ağrılarını bu sayede en aza indirebiliriz. Mutlaka belinizi destekleyen bir sandalye kullanın.
* Seçilen bilgisayar masaları önemlidir. Monitör göz hizasından biraz daha aşağıda ve tam karşımızda olmalıdır. Yüksekliğini de buna dikkat ederek seçebiliriz.
* Monitörünüzün önünde rahat bir pozisyonda otururken, monitörü kendinizden bir kol boyu uzaklığa yerleştirin.
* Bilgisayar karşısında dik oturulmalıdır.

* Uzun süreli çalışmalar yapılacak ise mutlaka aralar verilmelidir.
* Beslenme aksatılmamalıdır.
* Uzun süre bilgisayar karşısında çalışmak göz ve göz çevresinde ağrı, yorgunluk, gözlerde batma yapabilir. Monitörün parlaklığı, çözünürlüğü oda ışığına göre uygun şekilde ayarlanmalıdır. Bu sayede oluşacak göz kusurları da bir nevi en aza indirgenebilir. Çalışma sırasında ara vererek pencereden uzak nesnelere bakmak göz sağlığı açısından önemlidir.
* Bilgisayarı kullanırken yapılan tekrarlayıcı hareketler parmaklarda, el bileklerinde ve dirseklerde bozukluklara neden olabilir. Elde uyuşukluk, başparmak hareketlerinde ve el sıkma gücünde azalma görülerek el becerisi bozulabilir.

* Bacaklarınızı rahatça yerleştirmek ve hareket ettirmek için masanızın altındaki eşyaları çıkarın.
* Ayaklarınızı rahat bir şekilde zemine koyamıyorsanız bir ayak desteği kullanın.
* Klavyenizi ve fare veya izleme topunu aynı yükseklikte bulundurun; bunlar yaklaşık dirsek düzeyinde olmalıdır.
* Bilgisayar programınız ayarlamanıza olanak tanıyorsa, ekran yazı tipi boyutlarını rahat görebileceğiniz şekilde ayarlayın.
* Dirseklerinizle omuzlarınız arasındaki bölge yere dikey şekilde, rahat olmalıdır
* Yazarken klavyeyi önünüzde ortalayın ve fare ya da izleme topunu klavyeye yakın bir konumda bulundurun.
* Sık kullanılan öğeleri, kolunuzun rahatça ulaşabileceği bir mesafede bulundurun.
* Yazarken ve fare ya da izleme topu kullanırken bileklerinizi düz tutun. Bileklerinizi yukarıya, aşağıya veya yanlara bükmekten kaçının. Klavyenizin ayakları varsa ve bunların rahat ve düz bir bilek pozisyonu sağladığını düşünüyorsanız ayakları açın.
* Uzaktaki tuşlara parmaklarınızı gererek değil de tüm kolunuzu kullanarak erişmek için, yazarken ellerinizi ve bileklerinizi klavyenin üzerinde, serbest şekilde tutun.

Bel, baş ve boyun ağrıları oldukça sık görülmektedir. Bu ağrılar uzun süre bilgisayar karşısında hareketsiz kalma, stres, uygun olmayan duruş biçimleri gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadırlar. Kas, kemik ve damarların aşırı gerilmesi bu tip hastalıkları yaratabilir.

Yukarıdaki maddeleri bilerek bilgisayar kullanmak yaptığımız çalışmalardan keyif almamızı sağlarken aynı zamanda sağlığımızı korumamızı sağlar.