NOHUT
Hisar Intercontinental Hospital’in Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, nohutun en fazla protein, kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir içeren tahıllardan olduğunu söylüyor: “Nohut tanelerinin dış kısımları, yüksek miktarda kalp-damar sağlığını koruyan, kolesterol düşüren ve özellikle kan şekerini düzenleyen posa içerir. Özellikle kalp damar sağlığı problemi yaşayanlar ve diyabet hastalarının sofrasından eksik etmemesi gerekir.”

Nohutun iç kısımları nişasta içerdiği hâlde, dış kısımlarının posalı olması nişastanın kana karışmasını yavaşlatıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, doymamış yağ asitleri içeren, B ve E Vitaminlerinden çok zengin bir besin olan nohutun daha çok leblebi şeklinde tüketilmesini öneriyor. Pişirme önerileri ise şöyle:

•Etli ya da etsiz yemeğini yapabilirsin.
•Diğer tahıllarla birlikte pişirdiğinde, içindeki proteinden en yüksek oranda faydalanmış olursun.
•Pişirmeden önce suya koyarak oda ısısında sekiz saat ıslatmalısın. Sıcak suyla ıslatırsan daha kısa sürede pişirirsin. Nohut ıslatma suyunda şişince dış kabukları ayrıldığı için gaz yapma etkisini kaybeder.
•Diğer baklagiller gibi nohutu da çiğ tüketmeye çalışırsan, emilimini engelleyen enzimler nedeniyle gaz problemi yaşayabilirsin. İyi pişirmeyle nohutun bu özelliği gider.
•Çok yüksek ısıda uzun süre pişirirsen protein kayıpları olur. O yüzden sıcak suda ıslattıktan sonra düdüklü tencerede kısa sürede pişirmeyi tercih et.
•Nohutun pişirme suyunu dökme. Bu su B grubu vitaminler ve mineraller içerir.

www.womenshealth.com.tr