Sağlıklı
bir kalp için...
Bol bol meyve ve sebze tüketin
Her gün yeterli derecede meyve ve sebze tükettiğinizden
emin olun. Elma,armut, yabanmersini, havuç, kabak ve salatalık gibi meyve ve
sebzelerde lif bulunmakta. Meyve ve sebzeler ayrıca vitamin, mineral,
antioksidan ve kalp hastalığından koruyucu kimyasallar açısından da zengindir. Genel
bir kural olarak renk koyulaştıkça mevcut besin maddeleri de artıyor.
Egzersiz yapın
Her türlü fiziksel faaliyet LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürür, HDL (iyi
kolesterol) seviyesini artırır, kalbi kuvvetlendirir. Optimal sağlık için
haftada en az 3 kez 20 Dakika kalp ve damar faaliyetini artırıcı
egzersiz yapmak gerekir.
Lifli besinler tüketin
Ekmek ve makarna yerine yulaf ezmesi, tam
tahıllı makarna, kepek ve esmer pirince yönelmek daha sağlıklı olacaktır. Bu besinler
hem işlenmiş beyaz undan daha besleyici hem de çözülebilir lif içeriyor. Günde en
az 25 gr. Lif tüketilmesi gerekmekte. Bir buçuk kase pişmiş yulaf ezmesi 6 gr. Lif
sağlıyor. Bunun üzerine bir de büyük muz, 4 gr. Daha lif demek.
Omega-3 tüketin
Balık, fındık ve ceviz gibi omega-3 (iyi yağlar) yağ asitleri yüksek gıdalar, kandaki trigliserid seviyesini düşürür, kalp ritmini istikrara sokar. Yeterince omega-3 almak için haftada 3 porsiyon balık (somon, uskumru ve beyaz ton balığı) ve Günde yaklaşık 30 gram ceviz yemek gerekir.
Balık, fındık ve ceviz gibi omega-3 (iyi yağlar) yağ asitleri yüksek gıdalar, kandaki trigliserid seviyesini düşürür, kalp ritmini istikrara sokar. Yeterince omega-3 almak için haftada 3 porsiyon balık (somon, uskumru ve beyaz ton balığı) ve Günde yaklaşık 30 gram ceviz yemek gerekir.
Dietinize
takviye yapın
Antioksidan,
omega-3 vb. takviyelerinizi alın. Balık yağı omega-3 ihtiyacını karşılamak için
bir alternatif.