Pilates Metodu yirminci
yüzyılın başlarında Joseph
Hubert Pilates (1880-1967) tarafından geliştirilmiş bir sistemdir.
Pilates
metodu zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için Contrology
(Kontrol bilimi) olarak adlandırılmıştır. Pilates, bedenin dengeli tutulmasına
yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine
yoğunlaşılan bir egzersiz programıdır. Nefes egzersizi teknikleri de kritik rol
almaktadır.Kontrol : Pilates metodunda sağlığın korunması için beden ve zihin kontrol altında olmalıdır. Kontrol için hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, bedeni tamamen hissedebilir ve gözlemleyebilir olmalıyız.
Merkezleme : Pilates Metodu’nda merkez, göbek, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Omurgayı doğal pozisyonunda stabilize etmek çok önemlidir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini , esnemeyi ve uzamayı sağlar.
Akıcı hareket : Pilates hareketleri akıcı bir düzene sahiptir. Doğru nefes ile belli bir kontrol ile acele etmeden, her noktadan tek tek geçerek ve aynı zamanda hiç duraksamadan yapılmalıdır.
Kesinlik : Pilates metodunu uygularken hareketlerin kesinliği ve netliği çok önemlidir. Hareketler belirsizce değil, tam yapılmalıdır. Hareketler sırasında vücuttaki kontrol ve kesinlik devam etmeli ve bütünlük korunmalıdır.
Nefes : Pilates metodunda nefes çok önemlidir. Nefes hareketlerle uyumlu ve tutarlı olmalıdır. Nefes alıp verme, sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefes tamamen boşaltılıp, kan temizlenmiş olur ve zihinsel ve bedensel tazelenme gerçekleşir. Aynı zamanda hareketleri daha rahat yaptığımızı, merkezin desteğini kolaylaştırdığını ve hareketin yoğunluğunun artırdığını görürüz.